Bedrag in depot bij notarisBedrag in depot bij notaris
20 mrt. 2024·
Leestijd:

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

Bedrag in depot bij notaris

De koper van een huis kan een verzoek indienen om een deel van de koopprijs in depot te houden. Dan wordt er in overleg met beide partijen besloten of er een bedrag in depot wordt gehouden. Als dit het geval is wordt er bij het kopen van een huis een deel van het aankoopbedrag door de koper op de kwaliteitsrekening van de notaris overgemaakt. Een depotovereenkomst is er om de koper zekerheid te geven.

Wanneer een bedrag in depot houden?

Stel je voor je staat op het punt om een huis te kopen, maar bij de eindinspectie van het huis zijn er een aantal tegenvallers. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde afspraken niet nagekomen of je verwachtingen komen niet overeen met de staat van je nieuwe huis. Denk aan een scheur in de wand, het huis staat vol met spullen of er is een lekkage. Dit zijn een aantal voorkomende redenen om een bedrag in depot te houden. Hier heb je dan ook recht op.

Wat houdt het in als je een bedrag in depot houdt?

Als je een bedrag in depot houdt bij de notaris moeten er eerst een aantal afspraken nagekomen worden voordat het bedrag weer uitgekeerd kan worden. De notaris maakt eerst een depotovereenkomst. De afspraken die nagekomen moeten worden zijn afgesproken door de koper, verkoper en de notaris. De betrokken partijen zullen het ook eens moeten worden over de hoogte van het depotbedrag. Daarna moet nog overeenstemming worden bereikt over de voorwaarden waaronder het bedrag mag worden uitgekeerd.

Als je ervoor kiest om een bedrag in depot te houden bij de notaris is het wel handig om te weten dat dit geld kost. Informeer daarom altijd naar de kosten bij de notaris. Dit zorgt voor duidelijkheid en hierdoor sta je niet opeens voor een grote verrassing. Wie de notariskosten betaald moet worden afgesproken tussen de verkoper en de koper.

Hoe hoog is het bedrag in depot?

Het bedrag dat in depot wordt gehouden kan erg verschillen. Dit hangt namelijk allemaal af van hoe erg de gebreken zijn. Bespreek daarom goed met alle partijen welke gebreken er zijn en wat de hoogte van het bedrag in depot wordt.

Let dus altijd goed op als je je potentiële nieuwe huis bezichtigd. Het komt helaas regelmatig voor dat er gebreken zijn aan een huis. Als koper heb je recht op een schoon en fris huis.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Van Wattum Makelaardij
Saaksumborg 9
9502 WT Stadskanaal

Back to top

Wat is jouw huis waard?

Geert vertelt het je!

Gratis waardebepaling