Het biedlogboek: Wat is het en waarom is het ingesteld?Het biedlogboek: Wat is het en waarom is het ingesteld?
21 mrt. 2023·
Leestijd:

Vanaf 1 januari is het verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro om een digitaal biedlogboek bij te houden. Hierin kunnen mensen die bieden op een woning zien wat andere kandidaten hebben geboden. Hoe werkt het biedlogboek precies en waarom is het ingesteld? Dat kun je lezen in onze blog.

Wat wordt er bijgehouden in het biedlogboek?

In het biedlogboek staan alle biedingen die op de desbetreffende woning zijn uitgebracht. Deze biedingen worden anoniem vertoond. Ook wordt de datum vermeld waarop het bod is uitgebracht. Daarnaast worden eventuele voorbehouden of wensen van de bieder ook vermeld in het biedlogboek. Je kunt niet lezen wie er heeft geboden, dit mag niet volgens de privacywet.

Waarom wordt het biedlogboek verplicht gesteld?

Het logboek is ingesteld om meer transparantie op de huizenmarkt te krijgen. Voor nu is het alleen nog verplicht voor leden van de NVM, VBO en Vastgoedpro om de biedingen bij te houden. Door de biedingen transparant te maken, kan gecontroleerd worden of alles eerlijk en volgens de regels is gegaan. Bieders krijgen zo weer grip op het biedproces. Als het biedproces toch niet helemaal eerlijk verloopt, dan heeft de consument hier bewijs van. Dit was voor het biedlogboek niet het geval.

Wanneer krijgt de consument inzage in het biedlogboek?

Het biedlogboek is beschikbaar na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden voor degenen die zelf ook hebben geboden. Dit is vooralsnog alleen mogelijk bij de makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro.

In deze blog hebben we je wat meer informatie gegeven over het biedlogboek. Heb je toch nog vragen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Van Wattum Makelaardij
Saaksumborg 9
9502 WT Stadskanaal

Back to top

Wat is jouw huis waard?

Geert vertelt het je!

Gratis waardebepaling